In gesprek met Carinova over digitaal innoveren in de zorg
Nieuw denken en doen
Zorgorganisatie Carinova is een zorgorganisatie in Overijssel met ongeveer 3200 medewerkers. Carinova is actief in de thuiszorg, woonzorg en huishoudelijke hulp en werkt dagelijks aan het welbevinden van haar cliënten. Dit gebeurt aan de hand van verschillende pijlers en speerpunten. Een van die speerpunten is ‘nieuw denken en doen’. Waarmee Carinova laat zien open te staan voor vernieuwing, met als doel betere zorg. Voor Nedap Healthcare aanleiding om eens in gesprek te gaan met Carinova.
Paul Haarman, projectleider zorginnovatie binnen Carinova deelt zijn ervaringen met beeldzorg en Nedap Luna.
Liever de hele podcast luisteren? Dat kan via Spotify of Apple podcast. (Luna komt tussen 12:30 en 19:30 aan bod).
Ervaring met beeldzorg en Nedap Luna
Sinds corona heeft ‘beeldzorg’ een gigantische vlucht genomen. Er wordt gebruik gemaakt van een tablet waar een videoverbinding op zit. Beeldzorg zet in op gedragsverandering. De zorg gaat niet meer naar de cliënt. De cliënt kan zelf inbellen en daarnaast ook andere dingen doen, zoals spelletjes.
Dit is zelf inbellen is wel eens een uitdaging. Cliënten hebben er niet voor geleerd. Het is moeilijk toepassen als je er zelf geen affiniteit mee hebt. Met Nedap Luna werkt dat anders.“Luna is zo simpel. Je gaat naar een cliënt, je stopt de stekker in het stopcontact, je koppelt en dan werkt het gewoon. Dat vinden mijn collega’s in de zorg heel prettig.”
Eenvoud werkt
Luna helpt mensen met cognitieve problematiek, dementie of een probleem met dagstructuur. We verwachten dat mensen dankzij Nedap Luna langer thuis kunnen wonen of dat ze minder zorg nodig hebben. Omdat ze geattendeerd worden om bijvoorbeeld te gaan eten. Het is zo simpel dat iedereen eigenlijk direct enthousiast is. Met beeldzorg is dat anders. Daar moeten we naar de mensen toe om te overtuigen. Er wordt afstandelijker op gereageerd.
“Ik word veel gemaild en mensen komen zelf naar mij toe met de vraag "Ik heb gehoord dat Luna er is, mogen we die gaan inzetten?". Dat is 180 graden anders dan bij beeldzorg. Dan moeten wij naar de mensen toe.”