Ervaringen

Benieuwd naar hoe Nedap Luna wordt ervaren? Hieronder vertellen zorgprofessionals, cliënten en mensen uit hun omgeving hoe Luna rust heeft gebracht en invloed heeft op hun dagelijks leven.

Zorgmedewerkers & experts

Jolanda Brands, Wijkverpleegkundige bij Savant

Ik en mijn collega's ervaren duidelijk meer rust bij cliënten. Ook past de eenvoud van het systeem prima bij de doelgroep.

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, hebben we Nedap Luna neergezet bij thuiswonende cliënten met dementie. De ervaringen zijn heel positief. Zo merken zorgmedewerkers duidelijk meer rust bij cliënten. Ook past de eenvoud van het systeem prima bij de doelgroep. Voor de mantelzorger geeft Nedap Luna ook meer rust. Ze worden met name minder vaak gebeld door de cliënt. Voor de zorg zit het voordeel echt in het ontlasten van de mantelzorger, zodat zij de zorg langer volhouden of meer taken kunnen overnemen van ons. 

Als je Nedap Luna vroegtijdig inzet, kun je veel attendeer momenten bij de cliënt laten vervallen. Ook het aanreiken van medicatie is door Nedap Luna vaak niet meer nodig. Cliënten die we naar restaurant en activiteiten moesten begeleiden, doen dat nu zelfstandig. Mits ze de weg binnen het Woonzorgcentrum weten. Maar ook als een cliënt buitenshuis afspraken heeft hoeft de zorg vaak niet meer te helpen. De cliënt er zelf voor dat hij of zij klaar zit voor de taxi. Voordeel is ook dat een cliënt thuis is voor een afspraak met andere zorgdisciplines, huisartsbezoeken of bijvoorbeeld bloedprikken. 

Marja, casemanager dementie bij PGVZ

Luna prijkt op de kast, naast de andere fotolijstjes van kinderen en kleinkinderen. Ze zit al op me te wachten, want mijn bezoek staat keurig op Luna, met een icoontje.

Casemanager Marja vertelt in dit artikel over een intakegesprek met een 83-jarige vrouw en moeder van vijf kinderen. Ondanks haar leeftijd is mevrouw nog erg actief en vitaal, maar haar kortetermijngeheugen gaat achteruit. Ze weet niet meer welke dag het is, vergeet haar medicijnen in te nemen en stapt midden in de nacht op haar fiets. Regelmatig belt ze haar dochters om te vragen wat ze ook alweer moet doen. Ze vragen zich af of het niet verstandiger is om haar op te nemen, maar zover is het volgens Marja gelukkig nog lang niet. 

Het verhaal van Marja is een mooi voorbeeld van hoe Nedap Luna kan bijdragen aan het langer thuis blijven wonen van mensen met dementie. 

Jullia Claessens, Thuisbegeleiding bij Savant

Inmiddels behoort Nedap Luna tot haar dagelijkse structuur

De toegevoegde waarde voor de zorg is dat de cliënt thuis is tijdens zorgafspraken. Nedap Luna heeft een prominente plek in huis en is altijd up-to-date. De papieren kalender hing weleens op de verkeerde dag en er stonden ook regelmatig verouderde afspraken op, die tussentijds waren gewijzigd. Dit leidde tot onrust bij de cliënt. En de zorg stond regelmatig voor een dichte deur.

“De Nedap Luna neemt automatisch de zorgafspraken over vanuit het Ons® ECD van Nedap, dus geen extra werk voor de zorg.”

Voor het installeren van Nedap Luna volg je de stappen uit handleiding. Het wijst zichzelf, het ging ze bij Savant gemakkelijk af. Nedap Luna neemt automatisch de zorgafspraken over vanuit het Ons® ECD van Nedap, dus geen extra werk voor de zorg.

De acceptatie van Nedap Luna bij de cliënt verliep soepel. De cliënt had geen weerstand tegen Nedap Luna. Wel had ze enkele weken nodig om volledig afstand te kunnen doen van de papieren kalender, die ondertussen onderdeel was geworden van haar dag. Ze moest het zich eigen maken om op Nedap Luna te kijken. Inmiddels is ze de papieren kalender vergeten en is kijken op Nedap Luna een gewoonte geworden.

De reacties zijn positief. "De kinderen van cliënten zeggen dat hun ouders minder vaak bellen om iets te vragen", vertelt thuisbegeleider Claessens. "Andere cliënten vragen nu ook om een Luna.”

Marianne Huijbers, Zorgtrajectbegeleider bij Sint Annaklooster

Een groot voordeel is dat alles in één systeem staat, waar de familie ook bij kan.

Ik werk als zorgtrajectbegeleider bij Sint Annaklooster. Een van mijn taken is de cliënt met dementie zo lang als verantwoord is thuis laten wonen. Daarvoor moet vaak hulp of zorg worden ingezet. Het inzetten van Nedap Luna ervaar ik als een goed hulpmiddel. Het kan zelfs de inzet van thuiszorg bij sommige cliënten nog wat uitstellen. Luna is bij een aantal cliënten geïntroduceerd en werd door de meesten goed geaccepteerd, maar één cliënt wilde er niks van weten. Familieleden waren ook enthousiast, zij hebben Luna zelf ingesteld en passen de instellingen waar nodig aan. Dit wordt als vrij eenvoudig ervaren.

Bij één client wordt de zorg geleverd door een andere aanbieder dan Sint Annaklooster. Zij maken ook gebruik van Ons® ECD van Nedap en zij zetten hun zorg momenten ook in Luna. Groot voordeel hiervan is dat alles op één systeem zit. Het geeft een duidelijk overzicht van de dag. Cliënten hoeven niet op meerdere plaatsen hun informatie te halen. Luna wordt op een duidelijke, vaste plaats in huis gezet of opgehangen. Meestal dicht bij de plek waar de cliënt het meeste zit. Wanneer de cliënt toch nog onduidelijkheid ervaart, wordt vaak de familie gebeld. Familie weet ook wat er op Luna staat en kan dan daarnaar verwijzen. Vooral aan het begin van het gebruik was dat vaak nodig. Cliënten leren steeds beter om ermee om te gaan en erop te vertrouwen, waardoor familie minder wordt gebeld.

Voordeel van de digitale dagkalender is ook dat de cliënt, wanneer en verwarring is, niet zelf in het systeem iets kan wijzigen. Wat voorheen in de papieren kalender wel vaak gebeurde. Dat veroorzaakte nog meer onduidelijkheid. Familie wist vaak ook niet wat er op de papieren kalender stond, dat weten ze bij Luna wel.

Kortom: ik ben positief over het gebruik van Nedap Luna!

Karen Dieker, Dementieverpleegkundige bij Sint Annaklooster

Toen Luna werd weggehaald werd pas goed duidelijk hoeveel rust het haar bracht

Nedap Luna draagt bij aan het vergroten van zelfredzaamheid voor onze cliënten. De zorg is in staat om dit op afstand te doen. Cliënten die bijvoorbeeld moeite hebben met bijvoorbeeld het opruimen van hun huis of kamer, kunnen via Luna direct aangestuurd worden. Dit hoeft maar één keer in de agenda van de cliënt ingevoerd te worden en de cliënt wordt hier dan wekelijks aan herinnerd. Daardoor is er minder directe aansturing nodig.

Luna geeft ook meer rust voor de mantelzorger, doordat deze op afstand afspraken in de kalender kan zetten. Dit zorgt ervoor dat ook mantelzorgers meer rust krijgen en er minder snel sprake is van overbelasting. Dit heeft is ook voordelig voor de professionele zorg. Cliënten hebben meer overzicht door Nedap Luna en wij kunnen er steeds naar verwijzen. Dat kan ook meer rust bieden en tijd schelen voor de zorg.

Bij cliënten met dementie zetten we Nedap Luna in een zo vroeg mogelijk stadium in. Hoe later het ingezet wordt, des te moeilijker het wordt om Luna onderdeel van hun dag te maken. Hoe vaker ze erop kijken, hoe groter de meerwaarde van het hulpmiddel. Het herinneren aan medicatie via Luna vind ik nog wel lastig, om Luna geen geluid maakt. Het risico dat cliënten het toch vergeten is daardoor nog te groot gebleken.

Het installeren van Luna verliep vrijwel vlekkeloos. De handleiding die erbij zit is ontzettend duidelijk. Het is wel fijn om een aanspreekpunt hiervoor te hebben, zodat collega’s met vragen bij mij terecht kunnen. Zo houden we de lijntjes kort. Ik heb de cliënten en mantelzorgers altijd mee laten kijken tijdens de installatie. Mijn collega's heb ik, wanneer hier behoefte aan was, laten zien hoe zij afspraken en taken in Luna kunnen zetten.

Elke cliënt is anders, dus ook de acceptatie van Nedap Luna verliep wisselend. Het gaat het gemakkelijkst als een cliënt geïnteresseerd is in technologie en ervoor openstaat om een hulpmiddel te proberen. Cliënten met dementie hebben vaak wat langer nodig om aan Nedap Luna te wennen. Na wat uitleg, het liefst van de mantelzorger, werd Luna wel geaccepteerd, maar keken ze er weinig op. Dat kan komen omdat de cliënt al in een te vergevorderd stadium van dementie zit. We zullen het verschil pas echt merken als Luna wordt weggehaald. Dit hebben we bij één cliënt wel gemerkt. Toen Luna werd weggehaald werd pas goed duidelijk hoeveel rust Luna haar bracht. 

Michiel Klitsie, Technisch Geneeskundige bij Careaz

Door Nedap Luna te gebruiken kan de zorg veel contactmomenten besparen

De toegevoegde meerwaarde van Nedap Luna vind ik dat het de zorg terugkerende korte (telefonische) contactmomenten kan besparen. Door afspraken te tonen op Nedap Luna zijn zij minder vaak nodig. De mantelzorgers en professionele zorg hebben meer controle over welke daginvulling en dagstructuur zij bij de cliënt willen stimuleren.

Installatie kan door de zorgverleners samen met familie eenvoudig worden gedaan. Als je weet dat wifi niet nodig is en je alleen een Caren-account moet aanmaken, zijn de instructies op het apparaat zelf voldoende. Wel raad ik aan om vooraf goed na te denken over welke afspraken je wilt tonen en hoe je dit omschrijft.

Als Nedap Luna op een goed verlichte en prominente plek wordt opgehangen of neergezet, merk je dat de cliënt er - net als een papieren agenda - veel informatie van kan afhalen.

1/6

Cliënten & mantelzorgers

Mevrouw Toos Holtackers-van Rijt

Luna geeft mij overzicht, structuur en vooral rust

Mevrouw Toos Holtackers-Van Rijt (84) woont in het Helmondse woonzorgcentrum Savant Rivierenhof. In haar appartement staat Nedap Luna mooi in het zicht, op het dressoir.

“Elke dag kijk ik regelmatig op het scherm om te zien wat ik vandaag moet doen”, vertelt ze als ze voor de Luna staat. “Dat geeft mij overzicht, structuur en vooral rust. Want ik kan het niet meer zo goed onthouden. Ik heb mijn medicijn al klaarliggen om in te nemen. Dat doe ik vanmiddag om 15.00 uur, lees ik hier. Ik vind het ideaal. Nu hoef ik niet meer zo vaak te bellen om na te gaan wat er gaat gebeuren.” —

Bron: Savant Zorg

Mevrouw Sixta van Zandbeek

Ik kan gewoon zien welke dag het is en wat ik moet doen

Thuisbegeleider Julia Claessens kwam bij Sixta van Zandbeek nogal eens aan de gesloten deur. Meestal was de 64-jarige bewoonster van woonzorgcentrum Savant Rivierenhof in Helmond-Brouwhuis dicht in de buurt, maar soms ook niet. Tegenwoordig is mevrouw Van Zandbeek altijd thuis als Claessens langskomt, dankzij de digitale dagkalender Nedap Luna.

Mevrouw Van Zandbeek heeft moeite om dingen te onthouden. Ze is een van de tien licht-dementerende cliënten van Savant Zorg die experimenteren met Nedap Luna. Het apparaatje van fabrikant Nedap ziet eruit als een e-reader. Via software van Nedap kunnen zorgverleners en mantelzorgers op afstand afspraken en andere mededelingen invoeren. Die verschijnen daarna vanzelf op het scherm van Nedap Luna.

Claessens heeft de Luna bij mevrouw Van Zandbeek zo ingesteld dat zij steeds alleen de actuele en de eerstvolgende afspraak ziet. Dat werkt voor haar het beste. De Helmondse met Dominicaanse roots is erg blij met het elektronische hulpmiddel. „Soms vergeet ik de dag. Nu kan ik gewoon op het apparaat zien welke dag het is en wat ik moet doen.”

Meer houvast, meer structuur en daardoor ook meer rust, daar draait het om. Savant is de eerste zorginstelling in Nederland die Luna test. De reacties zijn positief. "Kinderen van cliënten zeggen dat hun ouders minder vaak hoeven te bellen om iets te vragen", weet Claessens.

Bron: Eindhovense Dagblad

Mevrouw Hera Dekkers

Via mijn telefoon stel ik gemakkelijk een weekschema op met afspraken en mededelingen, voor mijn moeder.

Hera Dekkers is de dochter en mantelzorger van mevrouw Holtackers. Zij maakt via haar mobiele telefoon afspraken die op Nedap Luna verschijnen. Dat gaat heel gemakkelijk.

Op haar smartphone opent ze het zorgportaal van Caren en klikt op de knop Kalender. “Ik kies één van de activiteitenpictogrammen. Zet de dag, het tijdstip en de tekst erbij, druk op de verzendknop en de afspraak verschijnt wanneer het moet op het scherm van Luna. Zo stel ik wekelijks een schema op met afspraken en mededelingen voor bijvoorbeeld de pedicure, lunchtijd, bezoekjes, uitstapjes en boodschappen doen.

Meneer Johan Vossen

Ideaal om op afstand afspraken in te kunnen voeren die mijn moeder op de dag zelf ziet

Onze moeder heeft Nedap Luna op de keukentafel staan. Tijdens het ontbijt, middag- en avondeten ziet ze wat er die op de planning staat. Het is wel belangrijk om al vroeg met een Nedap Luna te beginnen, zodat het vervangen van de papieren kalender of het schriftje makkelijker gaat.

Ik en haar andere kinderen vinden het ideaal om op afstand afspraken in te kunnen voeren, die zij op de dag zelf kan zien. En als wij bij haar komen zien wij ook wat er die dag gepland staat. 

1/5

Wat gebruikers zeggen over de Nedap Luna

Wij zijn heel tevreden met Nedap Luna. Het werkt zelfs zo fijn dat we de digitale dagkalender eigenlijk al niet meer kunnen missen.” Zorgmedewerkers van Savant zetten via hun eigen digitale platform zorgafspraken in Luna, zoals verzorgingstijden en medicijninname.

Anoniem
Zorgmedewerkers bij Savant

“Ik hoef mijn moeder minder vaak te controleren, dit deed ik eerder met een belletje, ik vertrouw erop dat mijn moeder op Nedap Luna heeft gekeken. Ik kan de zaken nu heel goed voor haar organiseren, heerlijk.”

Anoniem
Mantelzorger 

“Luna is mijn geheugensteuntje, mijn vriend. Ik zou niet meer zonder Nedap Luna kunnen.”

Jos
Gebruiker

“Luna kan met name de inloop momenten, dan wel belmomenten vervangen waarin cliënten ergens op geattendeerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van ontbijt/ lunch/ gebruik maken van restaurant in de WZC voor de warme maaltijd.”

Anoniem
Wijkverpleegkundige bij Savant

“Vanmorgen kwam ik koffie drinken. Ik had dit op Luna vermeld. "Ik had al gelezen dat je kwam!", zei mama toen ik binnenkwam. Erg mooi, dit was de eerste keer dat ze dit zo aangaf.”

Marja
Mantelzorger

“We vinden Nedap Luna prachtig! Zelfs mijn moeder zei gisteren, toen ze de afspraak met de pedicure vooraf op de kalender zag, dat het heel fijn was er nu op voorbereid te zijn.”

Anoniem
Mantelzorger

“Ik heb zelf meer controle, ik wil Nedap Luna niet meer teruggeven. Ik kan nu zelfstandiger mijn leven leiden en ik ben blij dat mijn dochter mij minder hoeft te helpen.”

Anoniem
Gebruiker

“Door gebruik van Nedap Luna zien wij minder ‘no show’ momenten en verschijnen cliënten op tijd bij afspraken. Wij hoeven onze cliënten minder te attenderen, bellen en herinneren. Bijvoorbeeld bij het innemen van medicatie.”

Jolanda
Wijkverpleegkundige bij Savant

“De huisarts heeft de indicatie voor wat betreft de periode van thuis wonen voor mijn vader bijgesteld naar boven, omdat hij zichzelf beter kan redden, sinds dat hij Nedap Luna is gaan gebruiken."

Anoniem
Mantelzorger

1/9

Organisaties die werken met Nedap Luna

Mag Nedap Luna cookies plaatsen? Met deze cookies kunnen wij je website bezoek en ervaring verbeteren.
Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.